Portal pacjenta
Umów wizytę

Fakty i mity – dieta w ciąży

Jesteś w ciąży. Na pewno niejednokrotnie zastanawiałaś się, jak powinna wyglądać Twoja dieta. Zapewne nieraz osoby z Twojego otoczenia dawały Ci różne rady odnośnie tego co powinnaś jeść, a czego nie. W sieci nieustannie pojawiają się nowe wpisy na ten temat – nierzadko sprzeczne.

I jak tu znaleźć złoty środek, gdy z zewnątrz „bombardowana” jesteś masą odmiennych informacji?
Aby chociaż trochę pomóc Ci we właściwym wyborze, poniżej przedstawiamy kilka faktów i mitów na temat odżywiania w okresie ciąży:

Będąc w ciąży powinnaś jeść za dwoje

MIT

Na początku ciąży zapotrzebowanie na energię nie zwiększa się. Dopiero od drugiego trymestru powinnaś w swoim jadłospisie uwzględnić dodatkowy posiłek lub dwa (dodatkowo około 400 kcal/dobę). Pamiętaj, że liczy się jakość, a nie ilość. Posiłki spożywaj częściej, w mniejszych ilościach. Staraj się jeść co 3 godziny.

Milena Kalicińska
położna,
Klinika Zdrowia Kobiety INVICTA

Nadużywanie kawy w okresie ciąży może być niebezpieczne

FAKT

W okresie ciąży należy unikać spożywania zbyt dużych ilości kawy. Nadmiar kofeiny zwiększa między innymi ryzyko porodu przedwczesnego. Zgodnie ze stanowiskiem grupy ekspertów bezpieczna dawka kofeiny w okresie ciąży wynosi do 300 mg/dobę, niektóre źródła podają nawet wartość do 200 mg/dobę (British Food Standards Agency). Ilości te odpowiadają 1-2 filiżankom kawy dziennie. Pamiętaj, że kofeina znajduje się również w innych produktach takich jakich jak: herbata, napoje typu cola, czy napoje energetyzujące.

W okresie ciąży jedzenie silnie alergizujących produktów takich jak np. orzechy zwiększa ryzyko wystąpienia alergii u dziecka

MIT

Zgodnie ze Standardami Medycznymi z 2013 roku dieta w okresie ciąży i laktacji nie ma wpływu na ryzyko wystąpienia astmy, egzemy lub innych objawów alergii u niemowląt. Część badań sugeruje nawet, że wczesna ekspozycja na alergen obniża ryzyko wystąpienia alergii u dziecka.

W ciąży nie należy spożywać serów pleśniowych

FAKT

Mogą być one źródłem bakterii wywołującej listeriozę. Jest to infekcja szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ niesie ryzyko poważnych powikłań, szczególnie dla płodu i noworodka. Unikaj takich serów jak brie, camembert, gorgonzola, czy roquefort, a także sera feta wyprodukowanego z mleka niepasteryzowanego.

Przy dobrze zbilansowanej diecie nie jest konieczna dodatkowa suplementacja

MIT

Dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa w drodze do zdrowia. Żadne preparaty witaminowo-mineralne nie zastąpią racjonalnego żywienia. Należy jednak dodać, że w związku z wzrostem zapotrzebowania na poszczególne witaminy i minerały w okresie ciąży, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, celem uzupełnienia diety, zaleca suplementację kwasu foliowego, witaminy D, jodu oraz kwasu DHA. Pamiętaj jednak, aby suplementację zawsze skonsultować ze swoim lekarzem lub dietetykiem. Nigdy nie stosuj kilku preparatów witaminowo-mineralnych na raz – możesz zaszkodzić sobie i dziecku.

umów się

Chcę umówić wizytę

Ze względu na dużą zawartość rtęci powinnaś wyeliminować ryby ze swojej diety

MIT

Zgodnie ze stanowiskiem EFSA i FDA – międzynarodowych organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności – spożywanie 1-2 porcji ryb tygodniowo jest bezpieczne dla przebiegu ciąży. Tłuste ryby morskie są dobrym źródłem kwasu DHA, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Musisz jednak pamiętać, aby wyeliminować z diety ryby szczególnie bogate w rtęć takie jak: rekin, miecznik, marlin. Zaleca się ograniczenie spożycia tuńczyka i halibuta. Powinnaś również zrezygnować ze spożywania ryb poławianych w Bałtyku ze względu na dużą zawartość dioksyn.

Pół lampki wina nie zaszkodzi, tym bardziej czerwonego

MIT

W okresie ciąży należy całkowicie zrezygnować z alkoholu. Nawet jego niewielkie ilości mogą negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka i przebieg ciąży.

Niedostateczna podaż płynów w okresie ciąży może zwiększać ryzyko powikłań

FAKT

Woda stanowi podstawowy składnik wszystkich organizmów. Ciąża jest okresem, w którym odpowiednia podaż płynów ma szczególne znaczenie. Ich niedobór może między innymi zwiększać ryzyko wystąpienia małowodzia, czyli zbyt małej ilość płynu owodniowego. W ciągu dnia należy spożywać średnio 2-2,5l płynów. Zapewnia to prawidłową filtrację nerek i usuwanie toksyn z organizmu. W ciąży zaleca się wodę źródlaną lub niskozmineralizowaną.

Niektóre badania dowodzą, że poprawa nawodnienia kobiety w ciąży może przyczynić się do zwiększenia objętości płynu owodniowego o około 10%.

Będąc w ciąży możesz jeść wszystko, na co masz ochotę

MIT

W ciąży powinnaś zadbać o odpowiednią jakość swojej diety. Pamiętaj, że to co jesz trafia również do Twojego dziecka. Przede wszystkim wyeliminuj ze swojego jadłospisu żywność wysoce przetworzoną, bogatą w konserwanty i sztuczne barwniki. Czytaj etykiety na produktach spożywczych – im krótsza lista tym lepiej. Unikaj żywności zawierającej syrop glukozowo-fruktozowy, a także tej, która bogata jest w tłuszcze trans m.in.: żywność typu fast-food, dania instant, chipsy, wyroby cukiernicze, twarde margaryny. Nie spożywaj produktów, które mogą być nieświeże, a także tych niosących ryzyko infekcji: surowe mięso, ryby, jaja, miękkie sery pleśniowe.

W ciąży musisz zrezygnować z diety wegetariańskiej

MIT

Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska nie niesienie ryzyka dla przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Będąc na takiej diecie warto skonsultować się z dietetykiem, aby sprawdzić czy codzienny jadłospis dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Składniki, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę, to witamina B12, żelazo, kwas foliowy, kwasy omega-3, jod i cynk.

AKTUALNOŚCI I WIEDZA

Przeczytaj także

Kontakt

Jak się z nami skontaktować?

Infolinia

+48 (58) 58 58 800

pn-pt.: 7:00 - 20:00
sb.: 7:00 - 15:00

Formularz kontaktowy